Epurarea apei uzate (menajere, din canalizări)

Epurarea apei uzate (menajere, din canalizări)

Mesajde calauza » Joi Oct 19, 2023 9:29 am

19.10.2023
Voi relua subiectul cu mici rezumate.. este prea important și periculos ca să trecem peste el cu drona și nu cu lupa. Pentru moment, antrenez (alimentez) noul format al forumului..

Am văzut și auzit noile surle și tobe ale stației de epurare din Argeș. Nu numai că mi-e milă de locuitori, nu numai că mă tem de ”fenomen” pentru noi toți (”drobul de sare”) dar, când nu există soluție pentru transformare direct în energie, n-am cum să nu mă întreb:
- unde și cum vor pleca mâlurile rezultate ?!
- unde și cum vor pleca ”apele” curățate astfel ?!
- bazine, bazine dar infrastructura următoare, implicită, necesară, unde e ?!
- dacă se vor fisura bazinele,.. toată acea ”compoziție” din bazin cum va impacta (influența) pânza freatică fără filtre ? Care filtre de prevenție ?

Puneți întrebările celor mai speciali - speciali ai țării și ai lumii, bugetari, în general.. să le vedem valoarea, să le aflăm înlocuitori.
.....

23.11.2023
Mâlurile provenite din canalizări, dragări, decolmatări, ecologizări (ape menajere, ..)
Presupun - și mă bucur că am avut privilegiul doar să presupun - că aceste nămoluri miros cumplit... de aceea nici nu prea se vorbește despre ele, nici despre bolile implicite, salariile și pensiile celor care muncesc
direct cu ele.

Sunt teorii care susțin că pot fi utilizate în agricultură, la fertilizarea (îmbunătățirea) solului.. la fel cu bălegarul.

Diferența este enormă. Este folosit bălegar "vechi" de la vaci de obicei (animale vegetariene) uscat, care nu miroase la fel ca cel proaspăt (ci, spre deosebire de dejecțiile unui câine, sunt aproape parfum). Doar că, dacă nu ari terenul după ce ai pus bălegarul.. e cam degeaba dacă aștepți să-l dizolve și să-l integreze ploile. În plus, bălegar de vacă vine cu semințele LUI pe când nămolurile din canalizări...

La mâluri, "fertilizarea solului" ar presupune transportul (de la orașe și localități cu canalizare centralizată... care de regulă și global infectează toate apele lumii) și infectarea / dezinfectarea unui număr foarte mare de utilaje (încărcare, transport, descărcare, împrăștierea pe suprafețe enorme, arat la mare adâncime DIN NOU pentru amestec, implicarea unui număr foarte mare de lucrători, boli, epidemii eventuale,..).

Ar trebui ca niște specialiști să bage de seamă asta și să găsească soluții pentru că e foarte important permanent.

Eu susțin în continuare folclorul românesc: "Să facem din rahat - bici și să-l facem să pocnească"... ENERGIE.

19.12.2023 ... din nou despre mâluri
... acum că vedem și la noi "Glina" și putem trăncăni "mai aplicat":

Mă întreb, doar mă întreb ... dacă tot "efortul" (resursele) pentru preschimbarea mâlurilor (pe care eu le imaginez cât lanțurile muntoase .. dac-ar fi să decolmatăm apele lumii (sau numai pe ale noastre)) n-ar putea fi "rezolvate" cu un "click de Măgurele".

Băiatul meu care are ceva idei în domeniu spune c-ar fi un efort energetic prea mare.. dar n-a stat nimeni SĂ CALCULEZE dacă s-ar aplica și la mâluri și la gropile de gunoaie.. și dacă "efortul energetic" n-ar putea fi re captat și convertit..

Eu aș calcula dac-aș avea "scule" (minte, cunoștințe, instruire ..) - e o chestie vitală, planetară.

Și consecințele pot fi calculate de o echipă isteață.

Altfel, ne învârtim în jurul cozii, acceptăm dezastrele ca pe un infailibil (care nu este (!) pentrucă e logică simplă) și doar trăncănim despre...

Pentru că eu văd toată zona aceea împădurită sau cultivată iar suprafețele cu panouri sau eoliene la fel..
calauza
Site Admin
 
Mesaje: 85
Membru din: Sâm Mar 07, 2009 4:17 pm

Înapoi la Mediul..

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator