» prezentare
» bibliografie
» pesteri
» spiritual
» idei
» statiuni balneoclimaterice
» drumuri spre lacuri
» trasee Bihor-Vladeasa
» buletin informativ - localitatile Romaniei
» legende
» folclor
» terapie
» muntii nostri
» album cu poze din Romania Marcian David Bleahu  << Inapoi la subiect
Cīnd amuţeşte cucul ?


    La facerea lumii, după ce Dumnezeu dădu viaţă tuturor fiinţelor, a chemat la sine păsările cīntătoare, īntrebīndu-le pe cine voiesc să aleagă domn. Această alegere a ţinut mult, căci adunarea păsărilor a fost prea gălăgioasă şi n-a putut isprăvi nimic. Atunci Dumnezeu, văzīnd că păsările nu se īnţeleg nicidecum, a hotărīt ca grangurul să le fie mai mare şi de atunci această păsărică se mai numeşte şi „domnişorul păsărilor”.
    S-a īntīmplat īnsă că tocmai atunci a lipsit cucul, care pribegea prin alte ţări iar cīnd s-a īntors, a plecat la grangur, ca să-i ceară voie să trăiască şi el īn īmpărăţia păsărilor. Grangurul i-a dat voie bucuros, dar cu legămīnt să ajute şi el la strīnsul frunzarilor, crăngilor verzi la coji de copac, flori şi alte podoabe, căci grangurul voia să-şi facă un palat măreţ īn mijlocul pădurii, ca un domn ce era. Cucul s-a īnvoit să care şi el ce-o putea, dar numai pīnă la Sīn-Petru. Cum īnsă atunci se īntīmplase o primăvară frumoasă, cucul, de dragul luncilor şi grădinelor, a uitat de datoria către domnişor şi hoinărind din crīng īn crīng, din grădină īn grădină, n-a strīns nici măcar o coajă de tei, pentru palat. Tīrziu şi-a adus cucul aminte de făgăduiala dată şi văzīnd că Sīn-Petru se apropie, a părăsit crīngurile şi lăsīnd petrecerile s-a ascuns īn fundul unei păduri īntunecoase, căci se temea de pedeapsa domnului grangur.
    A trecut şi sărbătoarea Sīn-Petrului şi grangurul văzīnd că cucul nici gīnd n-are de venit, a trimes după el alte păsări să-l caute. Dar cucul a stat pitit īn īntunecimea codrului pīnă toamna, cīnd a plecat īn alte ţări cu vară veşnică.
    Atunci grangurul a mers la Dumnezeu să se plīngă de nesupunerea cucului şi domnul păsărilor a īnfăţişat la scaunul dreptăţii Celui-Prea-īnalt, hīrtia de chemare īn judecată a cucului. Şi Atotputernicul a luat condeiul īn mīnă şi a iscălit pedeapsa ce se cade cucului, pentru neascultare: să n-aibă voie să cīnte decīt pīnă la Sīn-Petru, iar de atunci să răguşească.
    Din vremea aceea cică, cucul cīntă numai pīnă la ziua Sīn-Petrului.


Tony Brill - Legende populare romāneşti - Minerva
Copyright © 2005—2024 e-calauza.ro. Toate drepturile rezervate.